Aciclovir

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Aciclovir

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Aciclovir
  De werkzame stof in Aciclovir is aciclovir.

  Aciclovir is een virusremmer.

  Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.
  • Koorts
  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sun-block van minimaal factor 50, gebruik lippenbalsem met minstens factor 50, ga niet onder de zonnebank.
   Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander medicijn.
  • Huiduitslag en jeuk. Dit kan door overgevoeligheid komen, maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

  Zeer zelden

  • Verwardheid, slaperigheid, hallucinaties, onrust, trillen en stuipen. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Als u al psychische klachten heeft: overleg met uw arts. Als u onder behandeling bent van een psychiater: meld in ieder geval het gebruik van dit medicijn. Uw arts kan er dan op letten of uw psychische klachten toenemen.
  • Haaruitval. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.
  • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik. een gele verkeluring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen.
  • Aandoening van de nieren. U merkt dat aan vaak kleine beetjes plassen, veel moeten drinken en plassen, bloed in de urine of pijn in de buik. Raadpleeg bij deze klachten direct uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Tabletten: innemen met een half glas water.
  Drank: schud het flesje goed voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatlepeltje. De drank kan zo worden ingenomen of eventueel in een glas (zoete) drank.

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt meestal 5 tot 7 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten al eerder zijn verdwenen.

  Als u aciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal meerdere maanden tot jaren gebruiken.

 • Vergeten

  Bij een kuur: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Duurt het minder dan 1 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

  Om een terugkerende infectie te voorkomen: als u het medicijn gebruikt om een infectie te voorkomen is het belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • als u dit medicijn 3, 4 of 5 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Het afweeronderdrukkend medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
  • Aciclovir versterkt de bijwerking van de hiv-remmer indinavir op de nieren. Raadpleeg uw arts.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Weeg met uw arts de ernst van uw aandoening af tegen het risico van dit medicijn voor het kind. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  Toch kan het nodig zijn aciclovir te gebruiken bij een herpes genitalis-infectie. Een herpes genitalis-infectie kan namelijk gevaarlijk voor de baby zijn. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen.

  Borstvoeding
  Een kuur van vijf tot zeven dagen kunt u veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

  Wilt u dit medicijn langer dan een week gebruiken? Overleg dan met uw arts. U kunt de borstvoeding dan beter stoppen.

 • Stoppen

  Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Aciclovir is sinds 1981 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en in drank onder de merknaam Zovirax en als het merkloze Aciclovir.

  Het is ook te verkrijgen in crème, zie hiervoor de tekst aciclovir op de huid.
  Het is ook te verkrijgen in oogzalf, zie hiervoor de tekst aciclovir in het oog.
  Het is ook verkrijgbaar in infusen.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Aciclovir? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Herpes genitalis

Herpes, of herpes simplex, is een virusinfectie die zweren veroorzaakt, gewoonlijk op het gezicht of in de schaamstreek. Er zijn twee soorten herpesinfecties.

Infectie met het herpes-simplexvirus type 1 (HSV-1) gaat meestal gepaard met koortsuitslag op de lippen, de mond en het gezicht. De uitslag doet zich voor in de vorm van koortsblaasjes die indrogen tot korstjes. Meestal lopen mensen deze infectie, die via speeksel wordt overgedragen, in de kindertijd op.

Infectie met het herpes-simplexvirus type 2 (HSV-2), ook wel genitale herpes genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Deze infectie openbaart zich in zweren op de penis, balzak, schaamlippen, vagina, bovenbeen, billen of rond de anus. De symptomen van beide soorten herpes kunnen zich in lichte of zware vorm voordoen. Bij sommige mensen zijn de symptomen zo licht dat ze zich niet realiseren een herpesinfectie te hebben.

Hoewel iemand met herpes niet altijd uitwendige symptomen van het virus vertoont, blijft het virus in het lichaam aanwezig. Door stress of ziekte kan het virus opnieuw actief worden, en het kan zich door huid-op-huidcontact verspreiden. Overdracht van het virus is zelfs mogelijk als de huid onbeschadigd is. Herpes kan tijdens de bevalling op een baby worden overgedragen als de baby rechtstreeks met het virus in aanraking komt. Volledige genezing van herpes is niet mogelijk, maar medicijnen kunnen de herpesaanvallen wel terugdringen.

Herpes genitalis

Herpes, of herpes simplex, is een virusinfectie die zweren veroorzaakt, gewoonlijk op het gezicht of in de schaamstreek. Er zijn twee soorten herpesinfecties. Infectie met het herpes-simplexvirus type 1 (HSV-1)…

Herpes, of herpes simplex, is een virusinfectie die zweren veroorzaakt, gewoonlijk op het gezicht of in de schaamstreek. Er zijn twee soorten herpesinfecties.

Infectie met het herpes-simplexvirus type 1 (HSV-1) gaat meestal gepaard met koortsuitslag op de lippen, de mond en het gezicht. De uitslag doet zich voor in de vorm van koortsblaasjes die indrogen tot korstjes. Meestal lopen mensen deze infectie, die via speeksel wordt overgedragen, in de kindertijd op.

Infectie met het herpes-simplexvirus type 2 (HSV-2), ook wel genitale herpes genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Deze infectie openbaart zich in zweren op de penis, balzak, schaamlippen, vagina, bovenbeen, billen of rond de anus. De symptomen van beide soorten herpes kunnen zich in lichte of zware vorm voordoen. Bij sommige mensen zijn de symptomen zo licht dat ze zich niet realiseren een herpesinfectie te hebben.

Hoewel iemand met herpes niet altijd uitwendige symptomen van het virus vertoont, blijft het virus in het lichaam aanwezig. Door stress of ziekte kan het virus opnieuw actief worden, en het kan zich door huid-op-huidcontact verspreiden. Overdracht van het virus is zelfs mogelijk als de huid onbeschadigd is. Herpes kan tijdens de bevalling op een baby worden overgedragen als de baby rechtstreeks met het virus in aanraking komt. Volledige genezing van herpes is niet mogelijk, maar medicijnen kunnen de herpesaanvallen wel terugdringen.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen