Cortiment

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cortiment

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Cortiment is budesonide.

  Budesonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

  Artsen schrijven budesonide voor bij de ziekte van Crohn, chronische leverontsteking en de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De kans op deze bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid voor deze bijwerkingen, de hoeveelheid budesonide die u gebruikt en de lengte van de behandeling.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden, meteen vanaf het begin van de behandeling

  • Maag- of darmklachten. De maag- en darmwand kunnen gevoeliger zijn, waardoor eerder maag- en darmzweren ontstaan. Overleg voor gebruik met uw arts als u recent een maag- of darmzweer heeft gehad of die nu nog heeft. Eventueel kan uw arts een maagbeschermend middel voorschrijven.
  • Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie uit tijdens de behandeling.
  • Spierkrampen.
  • Slecht genezende wonden en meer kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels, vooral darminfecties. Start de behandeling niet als u last heeft een darminfectie.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Tijdelijke veranderingen in gevoel en stemming, die per persoon kunnen verschillen. Men kan energieker, prikkelbaar, rusteloos, angstig of agressief worden, maar ook neerslachtig, futloos of vermoeid. Overleg met uw arts als u depressief bent of hiervoor wordt behandeld. Mocht u veel last hebben van stemmingsveranderingen, vraag u arts dan om advies. Mogelijk kan de dosering enigszins worden verlaagd. Bij slaapproblemen door rusteloosheid kan het helpen het middel in één keer vroeg op de dag in te nemen.
  • Wazig zien en hoofdpijn.
  • Een verhoogde oogboldruk ontstaan bij personen die daarvoor gevoelig zijn. Overleg voor gebruik met uw arts als u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, terwijl deze niet wordt behandeld door de oogarts.
  • De volgende aandoeningen kunnen door dit middel verergeren. Raadpleeg uw arts als u last heeft van: diabetes (suikerziekte), hartfalen, verhoogde bloeddruk of osteoporose (botontkalking).
  • Stoornissen in het hartritme. U kunt een licht verhoogd risico op hartritmestoornissen hebben.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Raadpleeg uw arts al u last krijgt van huiduitslag en jeuk. Als u overgevoelig bent voor budesonide mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef het daarom aan de apotheek door als u overgevoelig bent voor budesonide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  Zelden en alleen na verschillende weken gebruik

  • Gewichtstoename en een opgezwollen gezicht.
  • Dunne huid. Hierdoor eerder last van blauwe plekken en streepvormige littekens (striae).
  • Vermindering van de werking van de bijnierschors. Hier heeft u tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan een half jaar duren. Moet u tijdens of binnen halfjaar na beëindiging van de behandeling een medische ingreep ondergaan? Vertel dan altijd dat u een bijnierschorshormoon gebruikt, of gebruikt heeft. Na operaties heeft uw lichaam extra bijnierschorshormoon nodig. Omdat uw bijnierschors deze op dit moment zelf niet kan aanmaken moet de dosering vaak worden aangepast.

  Zeer zelden, meteen vanaf het begin van de behandeling

  • Vermoeidheid, slaperigheid, pijn in de ledematen en trillen.
  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

  Zeer zelden, na meerdere maanden gebruik

  • Verlies van botweefsel (osteoporose). De botten worden dan brozer, waardoor deze eerder breken. Vooral op oudere leeftijd zal het gebruik van bijnierschorshormonen het natuurlijke afbraakproces van de botten versterken. Maar ook wanneer u de bijnierschorshormonen op jonge of middelbare leeftijd gebruikt, heeft u op latere leeftijd meer kans op botontkalking. Het is daarom belangrijk tijdens het gebruik van de bijnierschorshormonen veel kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging zorgt voor een actieve opbouw van de botten.
  • Een blijvende vertroebeling van de ooglens (cataract) kan ontstaan. Neem contact op met uw arts als u veranderingen in uw gezichtsvermogen opmerkt. Bij ouderen en mensen met diabetes kan ouderdomsstaar wat eerder ontstaan dan normaal zou gebeuren. Ouderdomsstaar is een blijvende vertroebeling van de ooglens. Neem contact op met een oogarts als u wazig gaat zien en vermeld dan dat u een bijnierschorshormoon gebruikt. Het gezichtsvermogen kan met een bril vaak nog goed worden gecorrigeerd. Mocht na verloop van tijd het gezichtsvermogen te slecht zijn, dan is een lensoperatie nodig.
  • Kinderen kunnen door het gebruik soms minder hard groeien. Het is daarom belangrijk dat een arts regelmatig de lichaamslengte en het lichaamsgewicht controleert. Als blijkt dat inderdaad groeivertraging optreedt, dan kan tijdig worden overwogen de behandeling te stoppen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Overleg met uw arts als u gevaccineerd moet worden, bijvoorbeeld bij reizen naar bepaalde landen. Mogelijk reageert uw lichaam onvoldoende op de inenting.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  Capsules
  Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

  Tabletten
  Slik de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u de tablet kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

  Korrels (granulaat)
  Leg de korrels op uw tong en slik deze in hun geheel door met water, zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

  Wanneer?
  Neem de capsule, tablet of de korrels vroeg in de ochtend in, voor het ontbijt. U beperkt hierdoor het remmende effect op de eigen bijnierschors.

  Hoe lang?

  Ziekte van Crohn
  Bij een opleving van de ziekte start u meestal met een hoge dosering gedurende acht weken. Daarna kan de arts langdurig een lagere dosering voorschrijven om een nieuwe opleving te voorkomen.

  Chronische leverontsteking
  Het kan enkele weken tot maanden duren voor u iets merkt van het gunstige effect van dit middel. Voor die tijd kunt u misschien al wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard om het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk duidelijk op tegen het nadeel.

  Colitis ulcerosa
  Als u dit medicijn gebruikt om aanvallen van de darmontsteking te voorkomen, duurt de behandeling maximaal 8 weken. Merkt u na 2 tot 3 weken nog geen verbetering of verergeren de klachten, neem dan contact op met uw arts

 • Vergeten
  • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Soms moet u dit middel 3 keer per dag gebruiken: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  Afgezien van eventuele dieetvoorschriften van uw arts in verband met uw ziekte, zijn er voor dit middel verder geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Budesonide kan de kans op deze bijwerking verhogen. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
  • Bepaalde vaccins, zoals het BMR-vaccin, het gelekoortsvaccin en de capsules met buiktyfusvaccin. Budesonide vermindert de werking van deze vaccins. Het BMR-vaccin en het gelekoortsvaccin mag u niet gebruiken als u meer dan twee weken budesonide gebruikt. Het buiktyfusvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u ook niet gebruiken. Het is wel mogelijk het buiktyfusvaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.
  • Middelen onder andere gebruikt bij epilepsie die een van de volgende bestanddelen bevatten: carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne of primidon en het middel tegen tuberculose rifampicine. Deze middelen kunnen de hoeveelheid budesonide in het bloed verlagen. Bij stoppen verhogen ze juist de hoeveelheid budesonide. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dus ook als u met een van deze middelen gaat stoppen.
  • Sommige middelen tegen hiv, namelijk lopinavir/ritonavir, ritonavir en tipranavir. De hoeveelheid budesonide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Telaprevir en boceprevir, medicijnen tegen hepatitis C. Deze medicijnen mogen niet in combinatie met budesonide worden gebruikt. Overleg met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Maak samen met uw arts een afweging moeten maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar duidelijk is dat het kind minder goed kan groeien.

  Borstvoeding
  Tijdens een behandeling van meerdere weken of langer kunt u beter geen borstvoeding geven. Overleg hierover met uw arts.

 • Stoppen

  Nee, bouw langzaam af in overleg met uw arts. Bij plotseling stoppen kunt u last krijgen van ziekteverschijnselen, zoals diarree, misselijkheid, zwakte en vermoeidheid. Die ziekteverschijnselen ontstaan doordat tijdens het gebruik uw eigen bijnierschors minder hormonen aanmaakt. Bij plotseling stoppen kan de bijnierschors de hormonen niet ineens weer aanmaken. Het duurt enige weken voor de bijnierschors weer helemaal op gang is.

 • Handelsinformatie

  Budesonide is sinds 1980 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar. Deze tekst gaat over de capsules, tabletten en korrels onder de merknamen Budenofalk, Cortiment en Entocort.

  Op deze site staan ook teksten voor Budesonide inhalaties, Budesonide neusspray en Budesonide voor in de anus.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Cortiment? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen