Cremor Hydrocortisoni

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cremor Hydrocortisoni

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Cremor Hydrocortisoni
  De werkzame stof in Cremor Hydrocortisoni is hydrocortison.

  Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

  Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Hydrocortisonacetaat behoort tot de zwak werkzame bijnierschorshormonen.

  Hydrocortisonacetaat wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem en jeuk.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid, treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor ongemerkt uitbreiden.Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze is geïnfecteerd met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
  • Overgevoeligheid voor hydrocortisonacetaat of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  Zeer zelden, na gebruik gedurende meer dan drie weken

  • Dunnere huid, waardoor deze makkelijker kan beschadigen. De huid van het gezicht en de geslachtsdelen is hier extra gevoelig voor. Stop met het gebruik als u merkt dat u hier last van heeft. De huid kan zich dan weer herstellen.
  • Bij gebruik in het gezicht: rode, jeukende uitslag rond de mond, neus of ogen . Soms pijnlijk of met schilfering. Raadpleeg dan uw arts. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf als u stopt met dit medicijn.
  • Meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht. Bij langdurig gebruik, van meerdere weken tot maanden, kunnen nog andere bijwerkingen optreden. De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene gedurende meerdere maanden meer dan honderd gram zalf of crème per week gebruikt.
  • Zeer zelden littekenachtige strepen (striae), rode plekken, verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt. Deze huidafwijkingen zijn meestal blijvend. Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.
  • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. De kans dat u hier last van krijgt, is groter als er per ongeluk wat van dit medicijn direct in uw ogen komt. Smeer het daarom alleen op advies van uw arts op de oogleden, rond of in de buurt van het oog. Deze bijwerking kan ook ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken in het gezicht te gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Uw arts heeft u waarschijnlijk een instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Een smeersel mag er niet afdruipen. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid crème of zalf is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als Finger Tip Unit (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes u nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Soms adviseert de arts de ingesmeerde plekken af te dekken met plastic folie of verband. Dit versterkt het effect, maar verhoogt ook de kans op sommige bijwerkingen.
  • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts op de oogleden, rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn te verwijderen.

  Wanneer?
  Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen.

  • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met twee keer per dag. Als de klachten verminderen gaat u over op één keer per dag smeren. Soms adviseert uw arts u om dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken. Bijvoorbeeld per week vier dagen dit medicijn smeren en daarna drie dagen niet.
  • Gebruik bovendien de vette crème, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Hoe lang?

  • Soms geeft de arts aan dit medicijn de eerste keer twee tot drie weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken.
  • Jeuk: neem contact op met uw arts als de jeuk na twee weken nog niet is verminderd.
 • Vergeten

  Laat u bij het gebruik van dit medicijn leiden door de ernst van uw aandoening. Gebruik het daarom als de aandoening verergert en verminder het gebruik als de klachten afnemen.

  Vaker dan eens in de twaalf uur insmeren heeft geen zin, maar verhoogt wel de kans op bijwerkingen. Mocht u het medicijn er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Het wordt al jaren gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Borstvoeding
  Vrouwen die hun kind borstvoeding geven kunnen hydrocortisonacetaat op de huid gebruiken. Smeer het echter niet op of rond de tepels als u vlak daarna wilt voeden.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

 • Handelsinformatie

  Hydrocortisonacetaat is sinds 1952 internationaal op de markt. In producten voor op de huid is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Cremor Hydrocortisoni, Unguentum Hydrocortisoni, Hydrocortison Crème en Hydrocortison Zalf. Apotheken bereiden ook zelf producten met hydrocortisonacetaat. Het is verkrijgbaar in crème, zalf en smeersel.

  Hydrocortison-acetaat op de huid wordt ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Daktacort, Proctosedyl en Calmurid HC, het merkloze hydrocortison met miconazol en in de apotheek bereide crèmes en zalven met hydrocortison en ureum.

Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Cremor Hydrocortisoni? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen