Ergocoffeïne zetpillen FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ergocoffeïne zetpillen FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Ergocoffeïne zetpillen FNA zijn ergotamine en coffeïne.

  Ergotamine vernauwt in de hersenen de bloedvaten die bij migraine zijn verwijd. Hoe ergotamine werkt bij clusterhoofdpijn is niet bekend. Coffeïne verbetert de opname van ergotamine in het lichaam.

  Artsen schrijven deze combinatie voor bij migraine en clusterhoofdpijn.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Misselijkheid en braken.
  • Slaapproblemen door de coffeïne die in dit product is verwerkt. De hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer twee koppen koffie.

  Zelden

  • Diarree en buikpijn.
  • Zwakte in de benen.

  Zeer zelden

  • Een porfyrieaanval bij mensen met acute porfyrie. Dit is een stofwisselingsziekte met aanvallen van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen. Dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.
  • Mensen met een verhoogde bloeddruk of met hartkramp (angina pectoris) kunnen extra gevoelig zijn voor het vaatvernauwende effect van dit medicijn. Overleg met uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Vooral als u het vaker achter elkaar meedere keren per week gebruikt

  • Minder goed en minder lang effect van ergotamine. Hierdoor kunt u de neiging hebben het juist meer te gebruiken, waardoor de bijwerkingen verder toenemen. Uiteindelijk kunnen tenen en vingers slecht doorbloed raken. Dit heeft de volgende verschijnselen:
   • tintelende of gevoelloze tenen en vingers
   • koude handen en voeten
   • spierpijn en zwaktegevoel in armen en benen
   • stijve armen, benen, nek en schouder
    Als deze bijwerkingen te lang voortduren kunnen de vingers en tenen afsterven. Neem daarom altijd contact op met uw arts als u deze bijwerkingen bemerkt.
  • Als u aan de ziekte van Raynaud lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. U kunt dit medicijn beter niet gebruiken. Vraag uw arts om advies.

  Bij veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld meerdere maanden elke week of vaak meermalen per week

  • Hoofdpijn die op migraine lijkt. Sommige mensen nemen hiertegen weer ergotamine, waardoor deze hoofdpijn opnieuw ontstaat. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij u steeds weer ergotamine nodig heeft. Gebruik ergotamine bij migraine daarom nooit vaker dan eenmaal per week.
  • Irritatie aan de anus door gebruik van de zetpillen. Hierdoor kunnen uiteindelijk zweertjes ontstaan.

  Roken kan de bijwerkingen van dit medicijn versterken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Zetpil: verwijder de folie of het plastic rond de zetpil en breng de zetpil in de anus. U kunt de zetpil met wat water bevochtigen zodat deze beter glijdt.

  Wanneer?

  Migraine
  Gebruik dit medicijn zodra u de eerste verschijnselen van een aanval opmerkt. Als de aanval al enkele uren aan de gang is heeft ergotamine geen effect meer.

  Doordat u dit medicijn al bij de eerste verschijnselen moet gebruiken, bestaat de kans dat u het te vaak gebruikt. Bijvoorbeeld ook als uw vermoeden onjuist is dat er een migraineaanval opkomt. Voorkom onnodig gebruik door de voortekenen van een aanval goed te leren herkennen.

  Een enkele keer adviseert de arts om een tweede dosis te nemen als het medicijn na een uur nog onvoldoende effect heeft.

  Clusterhoofdpijn
  Gebruik dit medicijn voor het slapengaan.

  Hoe lang?

  Migraine
  Gebruik dit medicijn alleen om de klachten tijdens een aanval van migraine te verminderen. Zodra de aanval voorbij is, heeft u het niet meer nodig, totdat de volgende aanval opkomt.

  Beperk het gebruik van dit medicijn. Als u er te veel van gebruikt, kan namelijk een nieuwe vorm van hoofdpijn ontstaan. Als algemene richtlijn geldt: niet meer dan 4 mg ergotamine bij een aanval en niet meer dan één keer per week.

  Clusterhoofdpijn
  Uw arts geeft aan hoe lang u dit medicijn mag gebruiken. Bij langdurig gebruik kunt u last krijgen van bijwerkingen. Daarom mag u dit medicijn meestal niet langer dan enkele maanden achter elkaar gebruiken.

 • Vergeten

  Migraine
  Neem het dan zo snel mogelijk, maar bedenk dat dit medicijn alleen aan het begin van een hoofdpijnaanval werkt. Enkele uren later heeft het geen effect meer.

  Clusterhoofdpijn
  Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  U kunt door de hoofdpijnaanval zwak en duizelig zijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Drink liever geen alcohol als u net een aanval van migraine of clusterhoofdpijn heeft gehad. Alcohol kan een nieuwe aanval uitlokken.

  Als u een aanval van migraine of clusterhoofdpijn heeft gehad nadat u alcohol heeft gebruikt, kunt u dit medicijn wel gebruiken.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De antibiotica claritromycine en erytromicine en de antischimmelmiddelen itraconazol, ketoconazol en voriconazol. Deze medicijnen kunnen de bijwerkingen van ergotamine versterken. Raadpleeg uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • De medicijnen tegen hiv atazanavir, darunavir, fosamprenavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir en tipranavir. Deze medicijnen kunnen de bijwerkingen van ergotamine versterken. Raadpleeg uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Telaprevir en boceprevir, medicijnen tegen hepatitis C. Deze medicijnen mogen niet in combinatie met ergotamine worden gebruikt. Overleg met uw arts.
  • Andere medicijnen tegen migraine, namelijk met almotriptan, eletriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan en methysergide. Als u deze medicijnen tegelijk met ergotamine gebruikt heeft u mogelijk meer kans op bijwerkingen, omdat deze medicijnen ook de bloedvaten vernauwen.
   • De antimigrainemiddelen van het triptan-type met almotriptan, rizatriptan, sumatriptan en zolmitriptan.
    Heeft u het triptan-antimigrainemiddel gebruikt en wilt u nu ergotamine gebruiken? Wacht hier ten minste 6 uur mee. Heeft u ergotamine gebruikt en wilt u nu het triptan-antimigrainemiddel gebruiken? Wacht hier ten minste 24 uur mee.
   • Het antimigrainemiddel methysergide, de antimigrainemiddelen van het triptan-type met eletriptan, frovatriptan en naratriptan. Gebruik deze medicijnen niet tegelijkertijd: houd 24 uur tussen inname van beide geneesmiddelen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan schadelijk zijn voor de baby en de weeën kunnen te vroeg beginnen. Meld het uw arts of apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wil worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander veilig medicijn.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan dan bijwerkingen bij het kind veroorzaken, zoals braken en diarree.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u tijdelijk een ander medicijn voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Gebruik u dit medicijn voor migraine? Gebruik het dan alleen bij een aanval.

  Gebruikt u het wel voortdurend, bijvoorbeeld om aanvallen van clusterhoofdpijn te voorkomen of bij migraine gedurende meerdere maanden elke week twee keer of vaker? U kunt in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen, maar het is mogelijk dat u daarna korte tijd meer last krijgt van hoofdpijn. Vraag eventueel uw arts of apotheker u te begeleiden bij het stoppen.

  Is er bij u sprake van hoofdpijn die juist ontstaat door dit medicijn? Stop dan alleen in overleg met uw arts. U moet in een keer stoppen, maar u heeft veel kans op vervelende ontwenningsverschijnselen.

 • Handelsinformatie

  Ergotamine is sinds 1921 internationaal op de markt. De combinatie met coffeïne is op recept verkrijgbaar als het merkloze Ergocoffeïne zetpillen FNA.

Laatst gewijzigd op: 25 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Ergocoffeïne zetpillen FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Migraine medicijnen

Migraine medicijnen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen