Fenistil penciclovir

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Fenistil penciclovir

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Fenistil penciclovir is penciclovir.

  Penciclovir is een virusremmer. Het is te gebruiken bij een koortslip.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Een branderig of stekend gevoel of gevoelloosheid. De behandelde plek kan jeuken, uitdrogen en gaan schilferen. Neem contact op met uw arts als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet afnemen, maar juist verergeren.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidreactie met blaren en zwelling. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze crème. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Breng de crème op de aangedane plekken aan.
  • Vermijd contact van de crème met de mondholte en de ogen. De crème kan slijmvliezen namelijk makkelijk irriteren.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat zowel de crème als het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk via uw vingers op uzelf of op anderen overdragen. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of knuffelen met baby's.

  Wanneer?
  Begin met smeren zodra de eerste verschijnselen, zoals tinteling, zich voordoen. Dat is het moment waarop het virus nog aan het groeien is.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt 4 dagen. Start tijdig met de kuur, onderbreek hem niet en maak hem helemaal af, ook als de koortslip minder is geworden, anders is de kans dat u er baat bij heeft erg klein.

  Merkt u na afloop van de kuur geen effect, en keert de koortslip regelmatig terug, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.

 • Vergeten

  Haal de vergeten behandeling alsnog zo snel mogelijk in. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Sla dan de vergeten behandeling over en hervat uw normale schema. Een dubbele hoeveelheid smeren heeft geen zin.

  Probeert u zich aan het schema te houden. Alleen bij regelmatig smeren heeft u kans dat de crème effect heeft.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken, alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

 • Zwangerschap

  Een kuur van 4 dagen kunt u veilig gebruiken. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  Het is beter de kuur volledig af te maken. Een kuur duurt 4 dagen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Penciclovir is sinds 1997 internationaal op de markt. Voor gebruik bij een koortslip is het in een crème zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Fenistil penciclovir.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Fenistil penciclovir? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen