Questran

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Questran

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Questran
  De werkzame stof in Questran is colestyramine.

  Colestyramine behoort tot de galzuurbindende harsen. Het vermindert de hoeveelheid cholesterol in uw bloed.

  Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte en bij bepaalde vormen van diarree of jeuk.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Verstopping, vooral bij hoge doseringen en bij mensen ouder dan 60 jaar. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan of verergeren. Gebruik, als dat mogelijk is, vezelrijke voeding en drink veel. Heeft u er dan nog veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, zuurbranden, winderigheid, diarree of gebrek aan eetlust. Heeft u hier veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
  • Door colestyramine kan de opname verminderen van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Na langdurig gebruik van hoge doseringen kan hierdoor een tekort ontstaan. Soms schrijft uw arts u bij langdurig gebruik daarom extra vitaminen voor.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor colestyramine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Voeg het poeder toe aan een glas water (minstens 150 ml), laat dit 1 tot 2 minuten staan, roer het dan glad en drink het op. Drink daarna nog een glas water om verstopping te voorkomen.

  Wanneer?
  U mag het middel in de meeste gevallen innemen op elk moment van de dag. Gebruikt u dit middel tegen jeuk, dan kunt u het het beste innemen voor en na het ontbijt.

  Gebruikt u het middel meermalen per dag, verdeel de doses dan zo goed mogelijk over de dag. Het beste kunt u vaste innametijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?

  • Te hoog cholesterolgehalte: als dit middel het cholesterolgehalte in het bloed voldoende naar beneden brengt, moet u dit middel waarschijnlijk levenslang gebruiken.
  • Diarree: als er na 3 dagen geen verbetering optreedt, dan is het meestal niet zinvol om er mee door te gaan. Overleg hierover met uw arts. In sommige gevallen kan colestyramine in een lage dosering langdurig worden gebruikt om diarree te voorkomen.
  • Jeuk: als u baat heeft bij dit middel moet u het langdurig gebruiken, want dit middel geneest niet de oorzaak van de jeuk.
 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Gebruikt u colestyramine 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Gebruikt u colestyramine 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Gebruikt u colestyramine 4 keer per dag? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

  alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  U mag alles eten. Voor een optimaal effect van dit middel op het cholesterolgehalte is een cholesterolverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

 • Wisselwerking

  Colestyramine bindt behalve aan galzuren, ook aan een aantal medicijnen in de darm. Hierdoor worden deze medicijnen slechter in het lichaam opgenomen. De werking van deze middelen neemt dan af.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Deferasirox. Dit middel wordt gebruikt bij mensen die vaak bloedtransfusies krijgen. Uw arts kan de dosering van deferasirox eventueel verhogen.

  De volgende geneesmiddelen mag u niet samen met colestyramine innemen.

  • De anticonceptiepil. De werking van de pil kan afnemen door colestyramine. Zorg ervoor dat u colestyramine minstens 4 uur na de anticonceptiepil inneemt.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Zorg ervoor dat u colestyramine vier uur voor of na de bloedverdunners inneemt. Neem bovendien binnen 24 uur contact op met de trombosedienst als u met colestyramine gaat beginnen, als de dosering wijzigt of als u gaat stoppen met dit middel.
  • Digoxine, een middel tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Zorg ervoor dat u colestyramine minstens 4 uur na digoxine inneemt.
  • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Zorg ervoor dat u het schildklierhormoon minstens vier uur voor colestyramine inneemt.
  • Een ander cholesterolverlagend middel, ezetimib. Zorg ervoor dat u ezetimib minstens 4 uur vóór of na de colestyramine inneemt.
  • Mycofenolzuur, een middel tegen afstoting na een orgaantransplantatie. Gebruik geen colestyramine als u mycofenolzuur gebruikt. Overleg hierover met uw arts.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn. Zorg ervoor dat u ciclosporine minstens 4 uur voor colestyramine inneemt.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Maar omdat colestyramine niet in het lichaam wordt opgenomen, geeft dit waarschijnlijk geen problemen bij de baby. Wel kan colestyramine er voor zorgen dat bepaalde vitamines minder goed worden opgenomen. Dit kan een tekort aan vitamines bij de moeder veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Om dat te voorkomen, kan uw arts het gebruik van extra vitamines voorschrijven.

  Gebruikt u dit medicijn voor een te hoog cholesterolgehalte? Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg daarom met uw arts zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Colestyramine komt niet in de moedermelk terecht. Wel kan colestyramine er voor zorgen dat bepaalde vitamines minder goed worden opgenomen. Dit kan een tekort aan vitamines bij de moeder veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Om dat te voorkomen, kan uw arts het gebruik van extra vitamines voorschrijven.

  Gebruikt u dit medicijn voor een te hoog cholesterolgehalte? Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg hierover met uw arts.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

 • Handelsinformatie

  Colestyramine is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Questran en Questran-A in poeder voor drank.

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Questran? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Lipiden verlagende geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Lipiden verlagende geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Bekijk video

Cholesterol (hoog)

Cholesterol is een lipide (lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen), een onmisbaar bestanddeel van alle menselijke cellen. Een te hoog gehalte lipiden in het bloed kan echter hyperlipidemie en andere…

Cholesterol is een lipide (lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen), een onmisbaar bestanddeel van alle menselijke cellen. Een te hoog gehalte lipiden in het bloed kan echter hyperlipidemie en andere vetstoornissen veroorzaken. Een verhoogd bloedvetgehalte kan aderverkalking en andere hartziekten tot gevolg hebben.

Het hart- en bloedvatenstelsel bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Bloed heeft veel levensondersteunende functies, zoals het vervoer van zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen en hormonen in het lichaam. Bloed bevat rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en voedingsstoffen. Ook cholesterol beweegt zich via de bloedsomloop voort. Cholesterol komt voor in twee vormen: LDL, oftewel ‘slechte cholesterol’ en HDL, oftewel ‘goede cholesterol’. Men spreekt van hyperlipidemie wanneer het gehalte LDL in het bloed te hoog is.

Wanneer cholesterol en andere vetachtige stoffen zich in de bloedsomloop aan elkaar binden, ontstaat een stof, ‘plaque’ genoemd, die zich op de vaatwanden afzet. Door een hoog lipidengehalte groeit het laagje plaque op den duur en kan het de bloedsomloop gaan belemmeren. Doorstromingsbelemmering in een hartkransslagader kan een hartaanval veroorzaken. Wanneer de hersenslagaderen verstopt raken, kan dat een beroerte tot gevolg hebben.

De oorzaak van een te hoog bloedvetgehalte kan erfelijk bepaald zijn, of voortvloeien uit het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De belangrijkste (en beïnvloedbare) risicofactor is echter de voeding. Kenmerken van een slecht voedingsregime: vetopname meer dan 40% van het totale calorieëngehalte; opname verzadigd vet meer dan 10% van het totale calorieëngehalte; cholesterolopname meer dan 300 milligram per dag.

Hyperlipidemie heeft geen symptomen. Het is dus verstandig regelmatig bloedonderzoek met cholesterolcontrole te laten uitvoeren. Voor advies over het voorkomen van hyperlipidemie kun je terecht bij een arts of een andere zorgprofessional.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen