Zytiga

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zytiga

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Zytiga is abirateron.

  Abirateron is een anti-androgeen. Dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen.

  Artsen schrijven dit medicijn voor bij prostaatkanker.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor stijgt uw bloeddruk. Uw arts zal uw bloeddruk elke maand controleren en eventueel medicijnen tegen te hoge bloeddruk voorschrijven.
  • Opvliegers en warmtegevoel. Dit komt door het effect van dit medicijn op het mannelijk geslachtshormoon.
  • Tekort aan kalium in het bloed. U merkt dit het eerst aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn, meestal het eerst in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten. Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts. Uw arts controleert uw kalium meestal elke maand. Mensen met hartfalen, levercirrose, nierziekten, bij diarree of braken of mensen die veel laxeermiddelen gebruiken hebben hier meer kans op. Als u diarree heeft of veel moet braken, neem dan contact op met uw arts.
  • Infectie van blaas of urinewegen. U merkt dat aan vaak moeten plassen, pijn bij het plassen, ’s nachts moeten plassen. Raadpleeg dan uw arts.
  • Verhoogd vetgehalte in het bloed. U merkt dat zelf niet, maar te veel vet in de bloedvaten veroorzaakt aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. De arts zal regelmatig uw bloed controleren. Eventueel kan de arts medicijnen voorschrijven om het vetgehalte te verlagen.
  • Gezwollen gewrichten of spierpijn. Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, opgeblazen gevoel of het opkomen van maagzuur. Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.
  • Hartafwijkingen, zoals hartritmestoornissen, hartkramp (angina pectoris) of hartfalen. Waarschuw uw arts bij de volgende verschijnselen: pijn op de borst, onregelmatige of snelle hartslag, extreme vermoeidheid, benauwdheid of dikke enkels of voeten.
  • Botbreuken. Door de verminderde hoeveelheid mannelijk geslachtshormoon kunnen de botten brozer worden. Hierdoor heeft u eerder kans op een botbreuk.

  Zeer zelden

  • Te weinig aanmaak van hormonen door de bijnierschors, bijvoorbeeld in stress-situaties of bij spanning. Als dat niet voldoende gebeurt, krijgt u last van een zwak gevoel, verminderde eetlust, hoofdpijn, misselijkheid en braken, buikpijn en diarree. In ernstige gevallen kunt u zelfs in shock raken. Daarom schrijft de arts meestal naast abirateron ook een bijnierschorshormoon voor, zoals prednisolon. Overleg hierover met uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor abirateron. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  De tabletten heel doorslikken met een half glas water. De tablet niet kauwen of doorbreken. Vrouwen die zwanger zijn of kunnen worden, mogen niet in aanraking komen met de tabletten. Als ze deze toch moeten aanraken, is het verstandig plastic handschoenen te dragen.

  Wanneer?
  U moet de tabletten op een lege maag innemen. U moet daarom 2 uur voor tot 1 uur na inname niet eten.

  Hoe lang?
  Het is afhankelijk van het effect hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten:

  Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Niet van toepassing. Dit medicijn wordt gebruikt door mannen met prostaatkanker.

  Mannen moeten condooms gebruiken als hun partner zwanger is, omdat er een grote kans is dat dit medicijn schade kan veroorzaken bij de ongeboren baby. Als hun partner vruchtbaar is en dus zwanger zou kunnen worden, moet de man condooms gebruiken en de vrouw goede anticonceptie.

  Vrouwen die zwanger zijn of kunnen worden moeten plastic handschoenen dragen als zij dit medicijn aanraken.

 • Stoppen

  Stop niet met dit medicijn of met het tegelijk voorgeschreven bijnierschorshormoon, maar overleg eerst met uw arts. Meestal is het nodig langzaam af te bouwen. Uw lichaam kan dan aan de nieuwe hormoonverhoudingen wennen. Raadpleeg hiervoor uw arts of verpleegkundige.

 • Handelsinformatie

  Abirateron is sinds 2011 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zytiga in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 10 december 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Zytiga? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen