Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Verslaving

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Bijna iedereen gebruikt wel eens middelen als alcohol, koffie of tabak omdat dat lekker is, prettig voelt of ontspanning geeft. Zolang dit gebruik matig is, is er weinig aan de hand.

  Als u bij herhaling meer gebruikt dan u zich voornam, als u voortdurend drang hebt om te gebruiken of als u gebruikt om problemen te verlichten, kan er sprake zijn van verslaving.

  U kunt verslaafd zijn aan middelen (alcohol, drugs, tabak), maar ook aan een handeling, bijvoorbeeld gokken, winkelen, tv-kijken of eten.

  Verslaving leidt tot geestelijke afhankelijkheid en vaak ook tot lichamelijke afhankelijkheid. Hierdoor ontstaan onthoudingsverschijnselen bij stoppen.

 • Herkennen
  U hebt een onweerstaanbare behoefte aan het middel of de handeling. U hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. U functioneert op uw werk en in het sociale leven steeds minder goed.

 • Zelf doen
  Het belangrijkste is dat u bereid bent te stoppen. Behandeling is soms moeilijk, maar wel mogelijk. Praat over uw verslaving met familie of vrienden, of neem contact op met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.
 • Medicijnen

  Middelen voor behandeling onthoudingsverschijnselen
  Wanneer u stopt met een middel treden er vaak ontwenningsverschijnselen op, het kan gaan om verschijnselen als humeur, angst, zweten, misselijkheid en braken. Om deze klachten te behandelen, worden verschillende geneesmiddelen gegeven. Voorbeelden zijn benzodiazepinen, bupropion, clonidine, nicotine en vitamine B1 (zie alcoholontwenning, rookverslaving).

  Methadon
  Methadon wordt gebruikt tijdens een ontwenningskuur van opiaten zoals heroïne. Het heeft dezelfde werking als opiaten, het zorgt alleen niet voor de 'kick' die heroïne wel geeft. Zo went u aan het uitblijven van de 'kick'. De methadon vermindert de ontwenningsverschijnselen van heroïne. Door het verminderen van de dosering methadon kunt u uiteindelijk helemaal ontwennen.

  Ontwenningsmiddelen
  Deze geneesmiddelen zorgen ervoor dat de behoefte aan alcohol of opiaten, zoals heroïne en morfine afneemt. Meestal wordt er na de ontwenningskuur met deze middelen gestart, om terugval te voorkomen. Voorbeelden zijn acamprosaat, baclofen, disulfiram en naltrexon.