Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zenuwpijn

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Zenuwpijn is pijn die veroorzaakt wordt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. De pijn zit vaak in één deel van het lichaam, bijvoorbeeld een deel van het gezicht, of een deel van een arm of been.

  Zenuwpijn heeft vele vormen. Een bekende vorm is de zogenaamde fantoompijn. Dit is pijn in een geamputeerd lichaamsdeel. Andere vormen zijn aangezichtspijn, pijn na gordelroos en sommige pijnen bij diabetes mellitus.

 • Herkennen

  U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.

 • Zelf doen

  U kunt zelf weinig doen aan zenuwpijn. Als de pijn hevig is, en niet overgaat of vaak terugkomt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.

 • Medicijnen

  Tricyclische antidepressiva
  Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

  Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

  Carbamazepine en andere anti-epileptica
  Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus. Hoe anti-epileptica precies werken bij zenuwpijn is niet bekend. Voorbeelden zijn carbamazepine, fenytoïne, gabapentine, lamotrigine en valproïnezuur.

  Pregabaline
  Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.

  Baclofen
  Baclofen is een spierverslapper. Het wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Uw arts kan baclofen voorschrijven wanneer andere middelen onvoldoende of helemaal niet werken.

  Lidocaïne op de huid
  Lidocaïne crème, gel of smeersel wordt gebruikt bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus, bijvoorbeeld bij gordelroos. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

  Capsaïcine
  Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.Tevens maakt de crème de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen twee tot vier weken, soms kan het zes weken duren voor u voldoende effect merkt.

  Clonazepam
  Clonazepam werkt vooral bij zenuwpijn ten gevolge van diabetes mellitus. Het wordt vaak in combinatie met tricyclische antidepressiva gebruikt.

  Duloxetine
  Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen één tot twee weken.

  Venlafaxine
  Venlafaxine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Venlafaxine verbetert de stemming en vermindert angsten. Venlafaxine heeft ook een lichte invloed op norepinefrine (noradrenaline) en dopamine, twee andere natuurlijke stoffen met effect op de stemming. Het wordt oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Maar het heeft ook effect bij zenuwpijn.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video